Немає любові більш щирої, ніж любов до їжі: еволюція "незалежної" гастрономії
За 30 років незалежності в усіх сферах життя відбулися суттєві зміни. Гастрономія — не виняток. Ми не забули про заливну рибу, кисіль, борщ і вареники, але популярними стали і "заморські" суші, бургери, молекулярна кухня.

Дніпровські ресторани пройшли шлях від звичайних їдалень до Fusion-ресторанів.

У місті залишилися місця, де можна "зловити ностальгію за хвіст". Зазвичай це їдальні, в яких у меню на перше — борщ, на друге — котлета по-київськи з картоплею чи гречкою, а на десерт — компот із запіканкою. Така кухня була популярною на початку нашого незалежного існування.
На початку 90-х у "гангстерському" ресторані обідали справжні мафіозі
Та не їдальнями єдиними — вишуканим закладам теж було місце у гастрономічній культурі. Одним із найпопулярніших можна вважати ресторан на воді "Поплавок", який працює ще з 1968 року.
Часто його порівнюють з НЛО через незвичну форму. У минулому сторіччі звичними відвідувачами були очільники держави, зірки естради та закордонні дипломати. Заклад зміг "протриматися на плаву", попри всі кризи.

Ще цікавий факт про це місце — подібних будівель у світі лише дві, друга знаходиться в Казахстані. Проєкт архітектурної споруди створив Сергій Брусов.
На початку 90-х "Поплавок" заслужено отримав статус гангстерського ресторану, бо обідали в ньому справжні мафіозі. Полюбляли вони запечену щуку чи пиріжки.

Співзасновник згадує, що це місце подобалося гостям не лише своїми стравами, а й екзотичним інтер’єром.

«Там був акваріум великий і жив крокодил. Тобто тут було досить небезпечно», — згадує співзасновник ресторану Сергій Головатський.
Уже в нульових радянський дизайн змінили на сучасний лофт, а заливну рибу — на інтернаціональні страви й молекулярні коктейлі. Кухня ресторану вдало поєднує гастрономічну еклектику минулого та майбутнього.

Лише за перший день роботи McDonald's відвідали близько 10 тисяч людей.
Слід згадати і визначну, в гастрономічному плані, подію — відкриття першого McDonald's у Дніпрі. Це було дійсно знакове явище, адже лише за перший день роботи заклад відвідали близько 10 тисяч людей. Черга стояла аж до глупої ночі. На відкритті ресторану були присутні не тільки гості, а й журналісти, кореспонденти.
Меню тоді складалося лише з 19 страв, а сьогодні воно налічує аж 200. Міжнародна мережа фастфуду так припала до душі українцям, що у Дніпрі зараз уже дев’ять закладів. Є й у Кривому Розі. Планують цьогоріч відкрити ще й у Нікополі та Кам’янському.
Протягом першої декади ХХІ століття кухня Дніпра розвивається зі швидкістю світла.
Протягом першої декади ХХІ століття кухня Дніпра розвивається зі швидкістю світла. У місті відкривають японські, французькі, китайські, грузинські, італійські ресторани. Заклади враховують найвибагливіші смаки відвідувачів.
А у 2007 році до міста прийшла мода на вегетаріанські, веганські страви — мінімум калорій, максимум фруктів, овочів і спецій.
Зараз у місті можна з легкістю скуштувати їжу з Давньоіндійського Ашраму, яку готують за тисячолітніми рецептами та освячують під мантри на санскриті.
Сьогодні у Дніпрі кав’ярень уже більше тисячі.
А ще не можна забувати про кав’ярні. Ледь не на кожному кроці у Дніпрі можна натрапити на заклад, де вас пригостять еспресо, американо та капучино зі свіжозмеленої кави. Коли відкрилася перша кав’ярня у місті — точно не відомо, але сьогодні їх уже більше тисячі. Ароматний напій готують навіть ро́боти.
Піцу, суші, гамбургери, каву та навіть фуа-гра у будь-який час доби привезуть додому чи в офіс.
Коли у 2020-му світ накрила пандемія, ресторанам довелося змінити підхід до своєї роботи. Шаленими темпами почала розвиватися доставка до дверей. Тепер замовити їжу можна в декілька кліків на смартфоні. Піцу, суші, гамбургери, каву та навіть фуа-гра у будь-який час доби привезуть додому чи в офіс.
Сьогодні у Дніпрі понад тисячу ресторанів, кафе, кав’ярень та столових. Можна знайти будь-які кухні світу. Заклади не зупиняються на досягнутому та постійно експериментують: з кухнями, смаками, подачею. Все, аби здивувати гостей. Тож яку страву побачимо на своєму столі завтра — передбачити важко.
ГАСТРОНОМІЯ / НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. НАШІ 30